Aikido Rotterdam is een niet commerciële Vereniging, welke in het jaar 1975 is opgericht voor het beoefenen, onderwijzen en verspreiden van Aikido. Als leerling wordt u in staat gesteld te trainen onder diverse hoog gegradueerde en NCS (NOC/NSF) gecertificeerde leraren. Wij zijn een Aikikai organisatie die is aangesloten en haar erkenning heeft van de Hombu in Tokyo, Japan. De stijl die wij volgen is Traditioneel Aikido, zoals is doorgegeven door Sensei Nobuyoshi Tamura 8e Dan (uchideshi O’Sensei).

Pioniers Een kleine groep pioniers onder leiding van Dhr. D.de Wit heeft zich toen ingezet om zich Aikido eigen te maken. Zo ontstond een van de eerste aikidoscholen in Nederland. Voornamelijk waren dit judoka’s zoals onze (oud)hoofdleraar Dhr. J. Fortunato dos Santos, die zich gingen verdiepen in Aikido.

Santos002

Foto: J. Fortunato dos Santos werd geboren 1937 te Sesimbra, Portugal. Oorsprong Na zijn jeugd vond hij werk in Frankrijk en Nederland, waar hij heeft gewoond en gewerkt. Hier kwam hij in aanraking met Aikido door de eerste Japanse pioniers , die waren uitgezonden over de wereld. Een eigen dojo Eenmaal in Nederland ontmoette hij zijn vrouw en besloot zich hier permanent te gaan vestigen. Samen met een vriend besloot Sensei Santos in Den Haag een Aikido dojo op te richten. Daarna kwamen zij in contact met dhr. J. Dedobbeleer en dhr. E. Schelstraete. Deze twee Belgische aikidoka’s trainde veel bij Sensei Nobuyoshi Tamura. Een fanatiek sporter Sensei Santos trainde elke ochtend, voor hij naar het werk ging, de technieken die zij op verschillende stages hadden geleerd. Naast het beoefenen van Aikido is Sensei Santos ook geïnteresseerd in andere martiale kunsten zoals Tai Chi, Ba Gau, Hsing hi en Chi Kung. Latere ontwikkelingen Sensei Santos is de oprichter van Tenchigowa en zijn eerste dojo was gevestigd in Pijnacker. Hier werd een zaal gehuurd en gebruik gemaakt van de aanwezige judomatten. Een paar jaar later verhuisde Tenchigowa naar het Centrum van Rotterdam en groeide uit tot een vereniging waar veel huidige leraren hebben getraind. In de jaren die volgden heeft Sensei Santos uiteindelijk zijn 7de dan weten te behalen en geeft nu al ruim 40 jaar les. Tot op de dag van vandaag geeft Sensei Santos af en toe nog les/stages bij Tenchigowa.